Az édesgyökérről

Az édesgyökér már az ókorban igen kedvelt növénynek számított és ez ki is tartott addig, amíg Amerika felfedezésével a burgonya elérte Európát. Azonban az édesgyökér most "második virágzását" éli, hiszen kezdik újra felfedezni e növényben rejlő értékes kincseket. Mit érdemes tudni erről a növényről?

Az édesgyökér a hüvelyesek családjába tartozik és a nemzetség 20 faja Eurázsiában, Ausztráliában és Amerikában lelhető fel. E fajok közül azonban csak kettő az, ami gyógyászati célokra is felhasználható. E két faj otthona főként a Földközi-tenger keleti része és Délnyugat-Ázsiába egyes részei. A növény általában 1-2 méter magasságig nő meg, fásodó szárából cserjeszerűen ágaznak el a kisebb hajtások. Levelei páratlanul szárnyasan összetettek és élénk zöld színben pompáznak. A virágzat a levelek hónaljában található meg, fürt alakban állnak össze a ibolyaszínű apró virágok. Az édesgyökér termése egy hüvelyből áll, melyben általában 3-5 kerek, lapított, barna magot találhatunk meg.

Gyógyászati célokra a növény gyökerét használják: az édesgyökér gyökértörzse vastag és igen hosszúra, akár 1-2 méteresre is megnőhet. A gyökértörzsből gazdagon ágaznak el vékonyabb kúszógyökerek, ezek általában 1-3 centiméter vastagságúak.

A növény gyökeréből készült főzetet az ókori görögök köhögéscsillapításra és a gyomorpanaszok kezelésére használták fel. A népi gyógyászatban is fellelhető ez az anyag, ahol szintén használják a köhögés csillapítására és influenza elleni gyógyteát készítenek belőle. A kínai orvoslás méregtelenítőként ismeri, illetve ízjavítóként is használják, enyhe, ánizsra emlékeztető íze miatt. A kínai gyógynövényalapú szerek mintegy a fele tartalmaz édesgyökeret. A nyugati orvosi kutatások köptető és gyulladáscsökkentő hatásával foglalkoznak a legtöbbet. Májméregtelenítő és antiallergén hatását is kimutatták. Azonban nem ezek a hatások, ami miatt visszakerült a köztudatba ez a növény: felfedezték ugyanis, hogy a növényben egy olyan kincs rejlik, mely segítségével könnyen meg lehet szabadulni a felesleges kilóktól.

Mindezek a pozitív hatások, amik az édesgyökérnek tulajdoníthatunk, teszik ezt a növényt napjaink egyik legfontosabb egészséges táplálékáé.