Az édesgyökér további pozitív hatásai

Már írtunk arról, hogy az édesgyökeret elsősorban nem a fogyasztó hatása miatt kezdték el használni a gyógyászatban, hanem számos olyan más problémát orvosoltak vele, mellyel nagyon sok ember szenvedett. Most nézzük meg, hogy milyen anyagot vannak még az édesgyökérben a glabridinon kívül és azoknak milyen pozitív hatásai igazoltak.

A glabridin édes, ánizsra emlékeztető ízéért a glycyrrhizin nevű hatóanyag felelős, melyet az édesgyökért – fajtól függően – 2-15%-ban tartalmaz. Ez az anyag körülbelül 50-szer édesebb az általunk ismert cukornál, a szacharóznál. A glycirrhizin pozitív hatásai közé sorolják, hogy képes enyhíteni a gyomorbántalmakat, csillapítja a gyomorfekélyt, valamint már igen régóta használják e szert gyulladáscsökkentésre és hurutos megbetegedéseknél, mint köptetőszer. Érdekességként érdemes megjegyezni, hogy régen a medvecukrot is édesgyökérből készítették, ami így nagy mennyiségben tartalmazta a glycyrrizint, ezáltal nagymamánk szívesen osztott belőle, ha gyomorfájásra panaszkodtunk. Azonban azt is fontos tudni, hogy nagy mennyiségben az arra érzékeny embereknél okozhat fejfájást, rosszabb esetben ödémát, káliumhiányt, magas vérnyomást és tachicardiát is.

Az édesgyökér a glabridinon kívül még más flavonoidokat is tartalmaz: főleg liquiritint, isoliquiritint. Ezek a vegyületek antioxidánsként működnek, ennek köszönhetően erősítik az immunrendszert, csökkentik a gyulladást és még vírus- és baktériumellenesek is, valamint védik a májunkat a különböző kórokozóktól is. Összességében elmondhatjuk tehát, hogy e vegyület bevitele szervezetünkben létfontosságú lehet, hiszen nagyban hozzájárulnak a betegség megelőzésében, egészségünk megőrzésében.

A kumarin is hozzájárul az édesgyökér jellegzetes aromájához. Ez az anyag nemcsak a gasztronómiában ismert, hanem gyógyászati célokra is felhasználják: segít a tumor, a magas vérnyomás megelőzésében, antiszeptikus hatású és az asztma kezelésére is használják. Azonban ezzel is óvatosan kell bánni, hiszen nagy mennyiségben gátolja a véralvadást.

Az édesgyökér fitoszteroljai a koleszterinhez hasonló szerkezetüknek köszönhetően lekötik azokat a receptorokat, melyek segítségével a koleszterin felszívódna, így koleszterinszint-csökkentő hatásuk igen jelentős. Ha ebből az anyagból naponta 2-3- grammal beviszel a szervezetedbe, akkor akár 10%-kal is csökkenthető a koleszterinszinted.