A glabridin hatása az emberi szervezetre – tudományos eredmények

Sokszor kell csalódnunk a különböző, csodaszernek kikiáltott fogyókúrás szereknek, hiszen a legtöbbnél olyan mellékhatásokkal kell számolnunk, melyek nagyban károsítják az egészségünket vagy, melyek rossz közérzetet eredményeznek, vagy nem hozzák el a kívánt hatást. Szerencsére az édesgyökér kivonatnál más a helyzet: hosszú évek kísérleti munkája előzte meg a forgalomba hozatalát, hogy kizárják mindazon tényezőket, melyek károsíthatják a szervezetünket és megvizsgálják, hogy valóban hatásos anyagról van-e szó.

Egy kísérlet során, melynek résztvevői túlsúlyos 40 és 60 közötti emberek (56 férfi és 28 nő) voltak, azt vizsgálták, hogy a glabridin milyen hatással van a testzsírra és a zsigeri zsír mennyiségére. A vizsgálatok 2 hónapig tartottak, mely során figyeltek arra, hogy a résztvevő alanyok ne változtassanak az étkezési szokásaikon; csupán egyetlen kötelező dolog volt előírva a számukra: naponta 900 mg glabridint kellett elfogyasztaniuk. A kísérlet végén az alanyok testtömegindexe jelentősen csökkent. Ezenkívül a résztvevőkről CT felvétel is készült a folyamat elején és végén, a felvételek pedig igazolták, hogy a 2 hónap végén az alanyok belső szervein található zsírok tömege is jelentősen csökkent.

Egy másik csoport azt vizsgálta, hogyan befolyásolja a glabridin a koleszterinszintet. A tanulmány azt akarta bebizonyítani, hogy a glabridinnak természetes antioxidáns hatása van az LDL oxidációra nézve. 6 hónapon keresztül a résztvevő alanyok szervezetébe 900 mg glabridint vittek be és oxitadív-stressz szintjüket és koleszterinszintjüket vizsgálták. A fél év végén pedig ezek az értékek jelentős mértékben csökkentek.

Egy, rágcsálókon végzett kísérlet során szintén vizsgálták a glabridin hatását. Az egereket négy csoportra osztották, melyek különböző mennyiségben kaptak glabridint. A vizsgálat azt az eredményt hozta, hogy azoknál az egereknél csökkent legnagyobb mértékben a zsírsejtek száma, akik a legnagyobb mennyiségben kaptak glabridint.

Egy vizsgálat a toxikusságot vizsgálta: 3 hónapon keresztül patkányoknak adagoltak be igen nagy mennyiségben glabridint, de semmilyen károsodás és elváltozás nem volt tapasztalható. Egy másik kísérletben azt vizsgálták, hogy a tengerimalac bőre hogyan reagál a vegyületre. Megállapították, hogy a glabridin csökkenti a bőrben levő gyulladást és gátolja a bőr pigmentációját.

Kísérletek bizonyították továbbá, hogy a változó korban lévő hölgyeknél a galbridin javította a csontrendellenességeket és hatásos az élesztőgomba és a fonalas gomba ellen is.